Vi är bara inne i februari men trots detta står det klart att årets stora trend bland cyberkriminella är de så kallade kryptokapningarna, alltså cyberangrepp där förövaren utvinner kryptovalutor med hjälp av sitt offers hårdvara.

Egentligen smygstartade trenden redan i november förra året då säkerhetsföretaget Adguard hittade 33 000 hemsidor som i hemlighet bröt kryptovalutor via sina besökares maskiner - vilket var 31 procent fler kapningssajter än företaget upptäckt föregående månad.

Läs också: Webbläsaren Chrome får ett nytt vapen mot kryptokaparna

Väl i januari dök sedan Smominru upp, ett gigantiskt botnätverk som lyckats infektera en halv miljon uppkopplade maskiner med kapningsprogram och som tros ha genererat kryptovalutor till ett värde av 3 miljoner dollar.

Alla kapningar följer dock inte i Smominrus ambitiösa fotspår, runt om på internet finns det gott om exempel på småskaliga angrepp och på hackerforum kan personer utan tekniskt kunnande köpa enkla kapningsprogram för så lite som 250 kronor.

”Kryptobrytning är fortfarande i spädbarnsåldern. Det finns mycket plats för tillväxt och evolution”, säger Marc Laliberte, analytiker vid Watchguard, till vår amerikanska systersajt CSO.

Därför har antalet kapningar ökat

För de cyberkriminella finns det två starka anledningar till att utföra kryptokapningar.

Dels är metoden relativt riskfri då offret oftast inte vet om att ett angrepp sker och dels är det väldigt lukrativt för hackaren som får betalt utan att behöva förlita sig på sitt offers betalningsvilja, som i fallet med ransomware.

Skulle ett angrepp upptäckas är det även väldigt svårt att koppla en person till kapningen, mycket tack vare anonymiteten som kryptovalutan Monero ger - den valuta som oftast är kaparnas förstahandsval.

Läs också: Nytt försvar mot kryptokapningar i Opera på mobilen

Så blir du kapad

Idag finns det två primära metoder för hackarna att kapa din maskin, och metoderna används oftast simultant av förövaren för att maximera vinsten.

Den första metoden går ut på att installera kapningsprogram på din maskin, något som oftast sker via skadliga länkar i spammejl. När programmet väl installerats börjar det utvinna valutan via din dators processor.

Utöver detta kan hackarna även använda sig av dold kod i annonser som utvinner valutan så länge offret besöker en sajt, för att maximera vinsten sker detta oftast på sajter med videoinnehåll då besökaren oftast stannar länge på sådana sajter. Bland annat har kryptokapande annonser hittats i Googles annonsnätverk på Youtube.

Så skyddar du dig

Att upptäcka kryptokapningar är som sagt väldigt svårt och många säkerhetsprogram i konsumentklassen missar hotet helt. Men det finns varningssignaler att hålla utkik efter.

Det första tecknet på att din maskin blivit kapad är att den börjar arbeta långsammare, detta då maskinens processor behöver utföra komplicerade beräkningar för att bryta kryptovalutorna. På företag kan detta upptäckas genom att helpdesk plötsligt får många klagomål på att datorer och nät blivit långsammare.

Läs också: Ransomware ut, kryptokapningar in - ett trendskifte bland cyberkriminella?

När det kommer till de kryptokapande annonserna på webben finns det i dag flera olika tilläggsprogram till de stora webbläsarna som blockerar kapningsannonserna, som NoCoin och Minerblock.

Det enklaste sättet att skydda sig på är dock att surfa med sunt förnuft och inte trycka på skumma länkar som skickats till dig i konstiga mejl.