I en tid då AI-disciplinen maskininlärning tar världen med storm riktar naturligtvis processortillverkarna blickarna till det fältet. Hittills är det mest Nvidia som varit i ropet, då deras grafikprocessorer visat sig vara lämpliga för just maskininlärning.

Men nu har även processorjätten Arm vaknat till liv på allvar, med flera intressanta lanseringar. I vanlig ordning är det frågan om designer som licensieras till tillverkande företag.

Läs också: Det våras för hybriderna – nytt lyft väntas med Windows på Arm

Samlingsnamnet för Arms satsning är Project Trillium, som består av tre delar:

  • ML Processor är processorer som är optimerade för maskininlärning. Den här processorfamiljen är helt ny.
  • OD Processor som är avsedda för objektigenkänning (object detection) släpps i en andra version. Bildigenkänning är ett typexempel på tillämpning.
  • NN SDK är mjukvara som bidra till att neurala nätverk, som Googles Tensorflow, körs effektivt på Arms processorer. Den finns redan i versioner för Armprocessorer som Cortexfamiljen och Mali. Den ska alltså även fungera för ML Processor, samt, är det tänkt, också för andra leverantörers processorer.

Den mest intressanta lanseringen torde vara ML Processor. Arm riktar in sig på mobila plattformar och på ”angränsande marknader”. Ska vi gissa på IOT-tillämpningar i det senare fallet? Arm utlovar dessutom både större och mindre varianter av ML Processor i framtiden.

Arm lyfter i vanlig ordning fram att ML Processor är energisnål. Man anger en prestanda på 3 tops per watt. Förkortningen tops står för miljoner miljoners instruktioner per sekund. Den här utfästelsen om prestanda baseras på processorer som byggs med sjunanometersteknik. Alltså väldigt små processorer.

Läs också: Förra Intelhöjdaren utmanar sitt gamla företag med nytt serverchipp

Arm lyfter också fram att det finns minne integrerat i processorn, vilket minskar behovet av tidsödande minnestrafik med externa komponenter.

Arms tanke är naturligtvis att ML Processor och OD Processor ska kunna användas tillsammans och att lösningarna ska knytas ihop med NN SDK.

Som planen ser ut ska OD Processor släppas till partnerföretag under årets första kvartal och ML Processor under mitten av året. Räkna med färdiga produkter att köpa under andra halvan av nästa år. Utan att ha närmare information om de nya processorerna verkar tajmingen definitivt vara Arms största problem. Man är sent ute på det här heta området.