Storbritanniens regering anklagar nu formellt Ryssland för att ha legat bakom det storskaliga cyberangreppet Notpetya som förra året slog hårt mot europeiska företag och som var nära att slå ut Ukrainas hela statsapparat.

”Det brittiska regeringen bedömer att den ryska regeringen, specifikt den ryska militären, var ansvariga för den destruktiva cyberattacken Notpetya i juni 2017”, skriver Tariq Ahmad, minister med ansvar för cybersäkerhet, i ett uttalande på det brittiska utrikesdepartementets hemsida.

Läs också: Maersk tvingades ominstallera 45 000 datorer och 4 000 servrar efter Notpetya-attacken

Enligt Tariq Ahmad ska Ryssland ha utfört angreppet som ett led i den konflikt som landet står i med Ukraina.

”Attacken visade en fortsatt ignorering av Ukrainas självständighet. Den hänsynslösa spridningen påverkade organisationer runtom i Europa och kostade flera miljoner pund”.

Enligt BBC är det här inte första gången som Storbritanniens regering formellt anklagar Ryssland för cyberangrepp. I november förra året gick britternas premiärminister Theresa May ut offentligt och anklagade Rysslands president Vladimir Putin för att medvetet ha skapat splittring i Europa genom desinformationskampanjer och cyberkrigföring.

"Kreml har positionerat Ryssland i direkt motsättning till väst, men så behöver det inte vara. Vi uppmanar Ryssland till att bli den ansvarsfulla medlem av den internationella gemenskapen som den säger sig vara, i stället för att i hemlighet försöka underminera den", skriver Tariq Ahmad.

Läs också: Kaspersky stämmer USA efter statligt förbud mot företagets produkter

Ryssland har tidigare nekat till alla anklagelserna om att de skulle ha legat bakom Notpetya och i stället pekat på att angreppet även slog hårt mot ryska företag.