I januari uppdagades de två riktigt obehagliga processorbuggarna Spectre och Meltdown som, om det vill sig riktigt illa, kan användas för att extrahera känsliga data från en ovetande användare. Upptäckten stressade upp teknikföretagen rejält vilket resulterade i att de fullkomligen spottade ur sig nya säkerhetsuppdateringar.

Läs också: Oväntat besked: Windows 7 och 8.1 får bättre virusskydd

Att teknikföretagen gör sitt bästa för att hänga med är ju bra, men antalet uppdateringar kan snabbt göra det svårt för administratörer att få en överblick över vilka datorer på en arbetsplats som tagit del av alla uppdateringarna. Därför har Microsoft nu infört en ny funktion i sitt systemanalysverktyg Windows Analytics som kan sniffa reda på de maskiner som inte uppdaterats mot buggarna. Det skriver vår amerikanska systersajt Computerworld.

Den nya funktionen har fått namnet Upgrade readiness och ska enligt Microsofts Terry Myerson vara specifikt framtagen för att hantera sårbarheterna som han kallar för ”en utmaning för oss alla”.

”Vi har lagt till den nya förmågan till vår gratistjänst Windows Analytics för att rapportera in statusen på alla Windows-maskiner som (It-professionella. Reds anm.) hanterar”, skriver Myerson i ett blogginlägg.

Läs också: Vilken soppa! Den otäcka sårbarheten i Skype var visst redan lagad

Enligt Myerson kan användare som tidigt testar Upgrafe readiness stöta på statusmeddelanden som är blanka eller under uppbyggnad, men det är något som ska bli bättre med tiden.

”Du kan förlita dig på att vi arbetar med att förbättra den data som du ser i Upgrade readiness i takt med att ny information blir tillgänglig”.