Om det finns något man aldrig kan få nog av på webben så är det hastighet. Därför är ett flertal tekniska initiativ i gång och ett av de mest intressanta är Webassembly. Det är ett binärformat för körbar programkod på webbsidor som ska ge prestanda i nivå med maskinkod.

Eller för att uttrycka det mer begripligt: Webassembly ska ge dyngsnabba webbsidor.

Ett användningsområde är att komplettera Javascriptkod med Webassembly för prestandakritiska delar av en applikation. Ett annat sätt att använda tekniken är att skriva all kod med Javascript och sedan kompilera den till det binära Webassemblyformatet.

Läs också: Är det här början till slutet för relationsdatabasen?

Tungviktare som Mozilla, Microsoft, Google och Apple är med och driver utvecklingen framåt, vilket lovar gott. Och det finns redan stöd för Webassembly i populära webbläsare, som Firefox och Edge. Men för att det ska hända något på allvar behövs det en branschtäckande standard, och en sådan är på gång.

Det är W3C, den viktigaste standardorganisationen för webbteknik, som i slutet av förra veckan släppte en första publik förhandsversion av standarden Webassembly Core Specification.

Förutom beskrivningar av hur instruktioner ska utformas och liknande så släpper W3C även flera olika api-specifikationer, till exempel för hur Webassemblymoduler kan anropas i Javascriptkod.

Det är ännu tidigt i utvecklingen av Webassembly. Den här första specifikationen kan ändras innan en slutgiltig version släpps. Och att W3C har släppt en första version av specifikationen innebär inte formellt att man lovat att släppa en färdig version. Men det vore bra konstigt om det inte kommer en sådan. Frågan är när det sker.

Läs också: Nu kan du skryta med dina kodkunskaper för 8 miljoner utvecklare

Hur som helst borde den första versionen av specifikationen vara ett tecken på att utvecklingen går framåt. Räkna med att Webassembly så småningom blir en populär nischteknik för prestandakrävande webbtillämpningar. Det kanske till och med kan bli en bred teknik som används för stora delar av, eller hela, webbapplikationer.