Det fanns en tid när nyheter om utvecklingsverktyg mest handlade om nya versioner av Microsofts Visual Studio. Numera är det en betydligt mer dynamisk scen. Om vi tittar på vad som har hänt den senaste tiden så sticker flera lanseringar ut.

De kanske två mest intressanta är Jetbrains Datalore och Red Hat Decision Manager. Jetbrains är mest känt för IntelliJ, ett populärt utvecklingsverktyg som mest används för Java. Med Datalore breddar Jetbrains sortimentet rejält. Det är ett webbaserat verktyg för dataanalys.

Läs också: Utveckling utan programmering? Nu verkar den drömmen besannas

Datalore bygger på maskininlärning och ett visuellt arbetssätt, med ska också underlätta att skriva Pythonkod. Det ingår till exempel lösningar för visualisering och det finns stöd för populära Pythonbibliotek. Eftersom maskininlärning och annan dataanalys är poppis just nu borde det finnas en marknad för verktyg som förenklar arbetet, utan att ge avkall på möjligheterna att anpassa lösningar.

Linuxjätten Red Hat visar version 7 av Decision Manager. Med det hänger man på den starka trenden för så kallade low code-verktyg. Tanken är att vanliga användare ska kunna bygga applikationer, vilket ska ge professionella utvecklare mer tid för de verkligt knepiga arbetsuppgifterna.

Man bygger en applikation i Decision Manager genom att definiera affärsreglerna för den. Den nya versionen ska bjuda på både ett enklare användargränssnitt och bättre möjligheter att skräddarsy lösningar. Det kan tyckas som motsägelsefulla mål, men det är vackert om Red Hat lyckas ro båda i land.

På sikt kanske det också blir viktigt att Red Hat stöder Decision Model and Notation (DMN). Det är en standard för grafisk representation av affärsregler och beslutsmodeller.

Även hårdhudade C/C++-programmerare har en del att gotta sig åt. Conan är namnet på en pakethanterare som ska ge C/C++-utvecklare en chans att ägna sig åt devops. Med Conan kan man bygga applikationer snabbt, med koll på beroenden, och porta dem till operativsystem som Windows, Linux, Mac OS och FreeBSD.

Läs också: Nu kan du skryta med dina kodkunskaper för 8 miljoner utvecklare

I det här blogginlägget finns en beskrivning av hur man kan använda Conan för Androidutveckling.

Och även med Visual Studio händer det grejer. Just nu är det mycket intresse kring den öppna varianten Visual Studio Code som fungerar på flera operativsystem (Windows 7, Mac OS och flera Linuxvarianter).

Den senaste version, 1.20, bjuder på ett stort antal mindre förbättringar. Ett exempel är att kunna köra operationer för flera filer samtidigt. Ett annat att kunna tillämpa en rättning av ett fel på alla ställen som det är lämpligt i en fil, för Javascript- och Typescript-kod. Och så kan man spara större filer än 256 MB om man vill.