Mobilplattformen Android har länge varit en svårnavigerad djungel för de företag som vill införskaffa sig nya företagstelefoner. Dels då det finns en uppsjö av modeller, med för- och nackdelar, och dels då plattformens öppna källkod bjudit in en stadig ström av säkerhetshot.

Läs också: Skrällen: För första gången någonsin minskar försäljningen av smartmobiler

Google tycks nu ha förstått att det finns ett problem och har därför lanserat en samling nya riktlinjer som ska guida företagen att göra rätt val. Det skriver vår amerikanska systersajt Computerworld.

”Några av de orosmoln som våra kunder tidigare kännt har kretsat kring frekventa säkerhetsuppdateringar, tillförlitliga och konsekventa mjukvaruupplevelser och ett enkelt designutbud”, skriver Androidchefen David Still i ett blogginlägg.

Vid sidan av riktlinjerna har Google även satt samman en lista över 21 mobiltelefoner som de menar följer kraven.

Föga förvånande finns Googles egna Pixel-lurar med på listan, såväl som flera modeller från Sony och LG. Det som dock sticker ut är frånvaron av Samsung-telefoner – vilket är uppseendeväckande då företaget är marknadsledande när det kommer till Androidmobiler.

Läs också: Tredje gången gillt? Nu gör Google en ny push för att bräda Apple Pay

Den exakta orsaken till Samsungs frånvaro är ännu okänd, och varken Samsung eller Google har svarat på intervjuförfrågningar från Computerworld.

”Ni kan vänta er fler Android Enterprise-rekommenderade enheter de kommande veckorna och månaderna”, skriver David Still.