Lösenordshanteraren 1Password har tagit fram en ny funktion som på ett smart sätt kontrollerar så att dina lösenord inte tidigare blivit stulna vid en dataläcka. Det skriver The Verge.

Tjänsten, som heter Pwned Passwords, jämför alla nya lösenord som knappas in med en gigantisk databas – på en halv miljard lösenord som utvecklaren Troy Hunt samlat på sig via olika läckor på nätet.

Här nedanför hittar du en video som visar upp hur funktionen fungerar.

Läs också: Undersökning: Så stor del av inloggningsförsöken är olovliga

Om du inte använder dig av 1Password kan du ändå testa Pwned Passwords då Troy Hunt släppt det som en fristående tjänst – dock uppmanar han alla som vill prova tjänsten till att inte skriva in ett lösenord som de använder på en annan tjänst – utan enbart testa ifall ett nyuttänkt lösenord dyker upp.

”Skriv inte in ett lösenord du använder i en tredjepartstjänst som den här! Jag loggar dem inte och jag är en pålitligt kille, men ja, gör det inte. Meningen med den webbaserade tjänsten är för att människor som HAR gjort sig skyldiga till att använda dåliga lösenord ska få verifierat att de inte borde göra det igen”, skriver Troy Hunt i ett utalande som The Verge tagit del av.