AR och VR lyfts ibland fram som teknik för framtidens användargränssnitt, men utvecklingen har inte riktigt tagit fart än. Nu kanske man dock kan komma ett steg närmare att AR blir en naturlig teknik för att använda mjukvara.

Google har släppt en skarp version av ARCore som är en utvecklingsmiljö för att skapa AR-tillämpningar. Dessutom fortsätter man att utveckla Google Lens som är teknik för att underlätta för en kamera att tolka den omvärld som den registrerar.

I ett blogginlägg berättar Googles Anuj Gosalia bland annat att en betaversion av utvecklingsverktyget Android Studio har simuleringsverktyg som gör det möjligt att testa AR-lösningar om skapas med ARCore och Lens.

Läs också: Huawei-toppen spår massdöd i smartphone-branschen

Det som verkligen har potential att sätta fart på användningen av AR, både som huvudkomponent i en app och som en del av ett användargränssnitt, är att det nu går att publicera AR-appar till Googles Play Store. Google berättar att lösningar skapade med ARCore fungerar på 100 miljoner Androidmobiler, till exempel Googles egna Pixelmodeller och flera Galaxymodeller från Samsung. Och fler modeller från olika tillverkare är på gång.

Av allt att döma är det här lösningar avsedda för Androidvärlden. Av historien att döma lär det dröja innan utvecklare kan skapa AR-appar som fungerar rakt av på både Android och IOS, om det någonsin kommer att ske. Men på sikt kommer det kanske lösningar som till största delen kan flyttas mellan de båda ledande mobiloperativen.

Hur som helst är manegen nu bättre krattad för AR som en komponent i användargränssnitt. ARCore 1.0 ska presenteras på den stora konferensen Mobile World Congress som pågår i Barcelona just nu.

Missa inte eventet alla pratar om: Webbdagarna Stockholm 20-21 mars 2018 »