De här tjänsterna syftar till att förbättra samarbete i grupper i organisationer. ”Hangouts Chat ska föra samman grupper”, skriver Google-chefen Scott Johnston i den bloggpost där de presenterar produkten.

Precis som Microsofts Teams är en del av Microsofts molnerbjudande inom Office 365 så blir Hangouts Chat en del av Googles G Suite-portfölj.

Läs mer: Nu startar chattkriget – och därför får Microsoft inte förlora

Det ska påpekas att Hangouts Chat varit igång sedan ett år tillbaka, men då bara varit tillgängligt för ett litet antal användare, i ett early adopter-program.

Google pekar i presentationen på att Hangouts Chat fungerar smidigt med andra appar inom G Suite. Användarna kan ladda upp filer från Drive, samarbeta med dokument och kalkylark, och det fungerar tillsammans med mötessystemet Hangouts Meet.

Läs mer: Striden om företagschatten hårdnar – här kommer Apple

Det är också tydligt att Google vill trycka på sina resurser inom AI i den här lanseringen. Med hjälp av artificiell intelligens ska användarna kunna snabba på manuella processer som att boka konferensrum och söka efter filer. Bottar hjälper till med att boka möten och gör dig uppmärksam på när andra gruppdeltagare till exempel vill ha tillgång till ett dokument.

Hangouts Chat finns tillgängligt på desktops för Windows och Mac OS, och IOS och Android för mobila enheter.