Nu är det klart med nytt namn för plattformen som tidigare hetat Java EE. I samband med att organisationen Eclipse Foundation tar över ansvaret från Oracle kan inte namnet Java EE användas längre. Efter en omröstning har det beslutats att det nya namnet blir Jakarta EE.

Java EE är en samling specifikationer för avancerade Javalösningar, till exempel för applikationsservar. I dag jobbar man hårt på att anpassa plattformen till moderna tekniklösningar som mikrotjänster.

Spelar namnbytet till Jakarta EE någon roll egentligen?

– Ja. Det går inte att använda Java EE eftersom det tillhör Oracle och det upprörde en del av communityn kring Java. Därför var det viktigt att hitta ett namn som alla kan ställa sig bakom. Jag tror att Jakarta blir jättebra, säger Ivar Grimstad som är projektledare för arbetsgruppen som hanterar projekten som utgör Jakarta EE hos Eclipse. Till vardags arbetar han på Cybercom i Malmö, med titeln ”principal consultant”.

Kan man säga att det nya namnet signalerar en nystart?

– Ja, till viss del. Men det ger också en historisk anknytning eftersom Apache har haft ett öppet Javaprojekt som heter Jakarta. Eclipse tog kontakt med Apache och frågade om vi får använda namnet Jakarta, vilket gick bra, förklarar Ivar Grimstad.

Tilläggas kan att benämningen Eclipse Enterprise for Java (EE4J) har figurerat i den här övergångsperioden. Frågan är hur det har påverkat namndiskussionerna.

Läs också: Här är Googles svar på Slack och Microsoft Teams

Frågan är hur det är ställt med Jakarta EE/Java EE överhuvudtaget. När Techworld ringer runt till svenska Javautvecklare tecknas en bild av att plattformen är mindre betydelsefull i dag än för tio år sedan. Även synpunkter om att många Javautvecklare väljer läger, ”Java EE eller inte Java EE” förs fram.

– Jag tycker att Java EE är minst lika viktigt som för tio år sedan. Det lider av en del dåliga lösningar från tiden då det hette J2EE. I dag är det mycket mer en lättviktsplattform än tidigare, säger Ivar Grimstad.

Namnet J2EE byttes mot Java EE i maj 2006, så det är tekniklösningar som ligger långt tillbaka i tiden som Ivar Grimstad pratar om.

Läs också: Nu finns Googles plattform Flutter för universella mobilappar i betaversion

Enligt honom påverkar den gamla striden mellan J2EE och ramverket Spring fortfarande synen på Java EE/Jakarta EE.

­– Spring använder i stort sett i alla specifikationer som ingår i Java EE och har visat intresse för att vara med i utvecklingen av Jakarta EE. Det är inte antingen eller längre. Tidigare har Oracle varit väldigt dominerande vad gäller Java EE, flytten till Eclipse innebär jättebra möjligheter till ett öppnare samarbete med flera organisationer inblandade.