Att vinna chatten är topprioriterat hos flera av de allra största it-leverantörerna. Att också Google tagit sig in på den här marknaden med deras lösning Hangouts Chat är bara logiskt – det handlar om att företagsanvändarna inte ska behöva lämna deras plattform, när de ska kommunicera i grupp med varandra.

Därför har också den här marknaden förvandlats till ett riktigt getingbo. Här är ett par av de tjänster som släppts under de senaste åren:

Slack

Slack lanserades visserligen så sent som 2013 men har på de åren hunnit bli dominant och nästan synonymt med företagschatt.

Tjänsten har beskrivits som en e-postdödare, och åtminstone när det gäller interna mejl så är den på god väg att leva upp till det epitetet. Användarna kan både skicka direktmeddelanden eller skapa kanaler för olika ämnen där deltagarna kan diskutera.

Slack.

Den har stöd för både röst- och videosamtal, och inte minst har Slack arbetat upp ett stort nätverk av partners, it-leverantörer som levererar andra tjänster som fungerar tillsammans med det här verktyget. Det gäller alltifrån nyare lagringstjänster som Dropbox, via Googles program till integration med de ”gamla” jättarna Oracle och SAPs affärssystem.

Det här skiljer Slack från till exempel de etablerade it-jättarna som under det senaste året byggt egna chattverktyg – de senare fokuserar på integration med de egna programmen, medan Slack har fokus på att fungera tillsammans med ”alla”.

Slack har vuxit sig starkt på mindre företag, ofta sådana som har viss teknisk kompetens, men de vill komma in på storföretagen. De har både en gratisversion som är mer begränsad och därefter en standardversion och en avancerad version som man betalar för.

När det gäller analyser av alla de data som chattverktygen rymmer så har redan Google och Microsoft släppt nya verktyg. Nu kommer också Slacks motsvarighet.

Slack bygger också ett nytt analysverktyg för att erbjuda företag större insikter i hur deras grupper samarbetar. Det framkom under bolaget konferens Frontiers i New York i början av oktober.

Förbättrad analys kan hjälpa till med att identifiera silos eller kommunikationsflaskhalsar i en organisation. Det skulle till exempel gå att se hur ett kontor i en stad kommunicerar med kollegor på ett kontor i en annan stad.

Andra nyheter i Slack är säkerhetspaketet Enterprise Key Management, för att kryptera data som lagras i Slack, däribland meddelanden, filer och kommentarer. När detta släpps på marknaden är inte helt klart men det väntas komma i slutet av detta året.

Läs mer: Undvik att bli utbränd av Slack – här är 10 tips 

Microsoft Teams

Lanserades i mars 2017 som chattverktyget i Microsofts molnpaket Office 365. Tanken är helt enkelt att de som använder Office 365-paketet ska få ett fullt sortiment av chattfunktioner, både text och video, och att de därför inte ska behöva byta över till en annan tjänst.

Nu har Microsoft också släppt en gratisversion som kan användas av upp till 300 personer per arbetsplats. Den innehåller chatt och sökning, röst- och videosamtal och ett lagringsutrymme på 10 GB och släpps på 40 språk – bland annat svenska.

Microsoft la enormt mycket krut på lanseringen av Teams. Skälet till att den här produkten är så viktig för Microsoft är att chattplattformen i allt högre grad ersätter e-posten som kommunikationsverktyg, och om en uppstickare som Slack kommer in på vitala delar av företaget så kan det i förlängningen utgöra ett hot mot Microsofts andra verksamheter.

Microsoft Teams

Det Microsoft trycker på särskilt när de pushar den här produkten är integrationen med Office-paketet och säkerheten i hela Office 365-plattformen.

Annars har den här produkten hela tiden anklagats för att kopiera flera av Slacks funktioner. Till exempel i samband med lanseringen gick Slack självt ut i en kampanj riktad till Microsoft där de skrev: ”Ni kommer inte att skapa något som människor verkligen älskar genom att göra en stor lista av Slacks funktioner och sedan helt enkelt kryssa för de boxarna”.

I januari i år gjordes den största uppdateringen av Teams dittills.

Under konferensen Ignite i september avslöjade Microsoft ett par nyheter i Teams. Bland annat ska programmet begåvas med en funktion, baserad på maskininlärning, som suddar ut bakgrunden i video-chattar så att du inte behöver oroa dig för att avslöja företags­hemligheter på white­boarden eller skämmas för ditt skrivbord fullt med pizza­kartonger. Dessutom ska Teams automatiskt kunna transkribera dina möten till text.
Läs mer: Här är Microsofts Slack-dödare Teams – svensk utvecklare i det hemliga projektet

Google Hangouts Chat

Lanserades i mars 2018, efter att ha varit ute ett tag som beta, tillgänglig för ett fåtal användare.

Precis som Microsoft Teams är en del av deras molnerbjudande inom Office 365 så blir Hangouts Chat en del av Googles G Suite-portfölj med molnbaserade produktivitetsprogram.

Google Hangouts Chat

Google pekar i presentationen på att det här programmet fungerar smidigt med andra appar inom G Suite. Att användarna kan ladda upp filer från Drive, samarbeta med dokument och kalkylark, och att det fungerar tillsammans med mötessystemet Hangouts Meet.

Det är också tydligt att Google vill trycka på sina resurser inom AI i den här lanseringen. Med hjälp av artificiell intelligens ska användarna kunna snabba på manuella processer som att boka konferensrum och söka efter filer. Bottar hjälper till med att boka möten och gör dig uppmärksam på när andra gruppdeltagare till exempel vill ha tillgång till ett dokument.

Hangouts Chat finns tillgängligt på desktops för Windows och MacOS, och iOS och Android för mobila enheter.

Google har efter lanseringen lagt till nya funktioner som gjort att programmet blivit allt mer likt Slack. Nu i höstas fick Hangouts Chat till exempel en funktion så att användarna kan reagera med emojis. 

Läs mer: Här är Googles svar på Slack och Microsoft Teams

Workplace by Facebook

Facebook vill göra samma resa i företagsvärlden som de gjort för privatpersoner, och deras produkt för detta går under namnet Workplace. Denna innehåller alla standardfunktioner i sammanhanget, som text-, röst-, och videochattar, möjlighet att dela dokument och så vidare. Den finns i en gratisversion (med både obegränsat antal användare och lagringsutrymme, röst- och videosamtal) och en betalande version där man får fler administrationsverktyg, bättre säkerhet och möjlighet till integration med tredjepartsleverantörer.

Workplace

Den här tjänsten har en uppenbar fördel och en uppenbar nackdel – som i grund och botten båda handlar om Facebooks enorma popularitet bland privatpersoner. Många, många känner igen gränssnittet i företagstjänsten efter att ha använt Facebook privat, vilket naturligtvis är en fördel. Nackdelen är att många arbetsgivare förknippar Facebook med något som inte har med jobbet att göra, kanske till och med som en tidstjuv, något som drar ner produktiviteten.

Hursomhelst finns det bevisligen företag som hakar på den här tjänsten. Den lanserades hösten 2016 och ett år senare uppgav företaget att 30 000 organisationer redan då använde verktyget.

Facebook lägger hela tiden till nya funktioner i den här lösningen. Till exempel har de nu tagit sin säkerhetskoll, ”Safety Check” – som gör det möjligt för personer att kontrollera statusen för vänner och familj under en kris – till Workplace.

Läs mer: Facebooks Slack-utmanare växer i rasande takt

Och även om det här är de aktörer som kanske gjort mest väsen av sig i Sverige, så är det ändå bara ett par exempel på de chattverktyg som formligen forsar fram just nu, och som har företagsmarknaden i fokus.

Computer Sweden skrev för ett år sedan om det indiska mjukvarubolaget Zoho som vill sprida sitt chattprogram Cliq över världen – och de har redan en bra bas att jobba med, med sina miljontals småföretag som använder deras crm-program.

Vår amerikanska systersajt Computerworld uppmärksammade för ett tag sedan ytterligare chattverktyg för företag som är populära internationellt: Zulip, Telegram, CA Flowdock, ChatWork, MangoApps Office Chat.

Det ska dock sägas att den här marknaden också visar tecken på konsolidering. Slack har till exempel köpt de populära chattverktygen Hipchat och Stride av Atlassian – bara för att flytta över användarna till sin egen plattform. Det var inte populärt bland alla, men det visar hur vilken konkurrens som råder i det här getingboet.