För två år sedan lyckades Mirai-viruset sätta skräck i hela internet då det, med hjälp av tusentals uppkopplade maskiner, lyckades utföra kraftiga överbelastningsattacker på 1 terabit i sekunden.

Under torsdagen var det dock någon som krossade det rekordet och utsatte Github för ett angrepp på hela 1,35 terabit i sekunden, och det helt utan någon botnätverk. Det rapporterar Bleeping computer.

I stället användes metoden memcrashing som utnyttjar ett protokoll på uppkopplade memcached-system för att förstärka ett ddos-angrepp, enligt säkerhetsföretaget Cloudflare kan denna metoden förstärka angreppet hela 51 000 gånger om. Vilket alltså betyder att 203 bytes blir till cirka 100 megabytes.

En mer detaljerad beskrivning av memcrashing hittar du här.

Läs också: Man från Växjö dömd för ddos-attacker mot storbanker

Github var dock snabba på bollen och tog hjälp av Akamai för att avvärja större delen av attacken, vilket resulterade i att sajten enbart låg nere i fem minuter. Men då det finns över 93 000 memcached-servar online riskerar denna sorts monster-attacker att bli vanligare i framtiden.

"Den här attacken var den största som Akamai hittills sett, mer än dubbelt så stark som attackerna i september 2016 från Mirai, och troligtvis det största ddos-angrepp som offentligt redovisats. Tack vare kapaciteten med memcached är det högst sannolikt att den här attacken inte kommer att hålla rekordet särskilt länge", skriver Akamai i ett blogginlägg.