Att illasinnade hackare lägger beslag på folks datorer för att gräva fram kryptovaluta är en läskig företeelse. Nu rapporterar The Register att vissa av dem har tagit det ett steg längre: De slänger ut varandras skadliga mjukvaror för att själva komma åt datorkraften.

Det hela upptäcktes av Sans Internet Storm Center. Det handlar om ett Powershell-skript som inte bara laddar ner en grävare (utvinnare, brytare) till en dator, utan först letar efter andra sådana, samt även efter säkerhetsprogram och resurskrävande program i allmänhet : och slänger ut dem. När den nya grävaren är i gång håller den utsikt efter konkurrenter och stänger ner dem.

På ett tekniskt plan är lösningen enkel. Mjukvaran letar helt enkelt efter kända namn på grävare och andra mjukvaror i listan över aktiva processer. Så om någon introducerar en ny grävare krävs det att den fastnar i kontrollen över resurskrävande processer.

Läs också: Gisslanprogrammet Gandcrab breder ut sig även i Sverige – men nu finns det en lösning

Vad betyder det här? Tyvärr att slutresultatet är oförändrat för datoranvändaren. Kontentan är att oönskad mjukvara körs i vilket fall. Men det visar i alla fall att det går att hitta och slänga ut oönskad mjukvara.