I måndags kunde vi rapportera den goda nyheten att säkerhetsföretaget Bitdefender, tillsammans med rumänsk polis och Europol, tagit fram ett gratisverktyg som häver krypteringen från gisslanprogrammet Gandcrab.

Tyvärr har detta inte gått de cyberkriminella förbi. För nu rapporterar Bleeping Computer att version 2 av gisslanprogrammet dykt upp på internet, och den här gången biter inte Bitdefenders verktyg på krypteringen.

Läs också: Ny bugg upptäckt – hälften av världens alla mejlservrar i farozonen

En annan irriterande nyhet i version 2 är att hackarna förbättrat säkerheten i sina kommandoservrar – de servrar som polisen lyckades knäcka i jakten på ett dekrypteringsverktyg.

Den här gången har förövarna även passat på att döpa servrarna till olika namn tänkt att gäcka polisen, bland annat ska en server heta politiaromana.bit som en gliring till rumänska polisen.

Läs också: Githubs rekord höll inte i en vecka – ännu en gigantisk ddos-attack upptäckt

Version 2 hotar även offren med att deras data går förlorade om de försöker använda något dekrypteringsverktyg, därför kan det vara bra att veta vilken version man råkat ut för. Det kan man kontrollera genom att se på slutänden av namnet på filerna som krypterats, då version 2 lägger till ordet CRAB på slutet.