Vad gör man som ett företag med en historia som ledande leverantör av lösningar för servervirtualisering? Lägger sig ner och dör i väntan på att containrar och molntjänster ska ta över?

Nej, för tusan, resonerar man på VMware. Planen är att bli porten till multimolnmiljöer. Och man ska krydda det med att bli samlingspunkten mellan publika molnplattformar och kundernas egna datacenter.

I viss mån har VMware redan den här positionen. Företaget har naturligtvis inte grävt ner sig i virtualiseringsgropen, utan jobbar stadigt med nya lösningar. Ett exempel är att kombinera virtualisering och containerlösningar.

Läs också: Topp100 2018: Här är Sveriges 10 bästa e-handelssajter

Nu tar VMware ett steg till, med ny funktionalitet för att hantera användning av flera olika molnplattformar. Det inbegriper bland annat Hybrid Cloud Extension Service for Private Cloud. Det är en molntjänst med viken man kan använda VMwares Vsphere för att köra applikationer på och dela resurser mellan flera molnplattformar. Till en början fungerar det med Amazons och IBM:s molnplattformar, samt med privata datacenter.

Expanded Wavefront by VMware Service är en molntjänst för att mäta och analysera olika infrastrukturlösningar som körs på olika molnplattformar. Det ska till exempel fungera med Docker, Kafka och Spark, och många fler, på Amazons och Googles molnplattformar, samt på Microsofts Azure. Tjänsten Log Intelligence Service ska ge ännu fler insikter för Amazonanvändare.

Tjänsten VMware Cost Insight Service för kostnadsberäkningar har uppdaterats för att även täcka in VMwares egna molnlösning på Amazons moln (VMware Cloud on AWS). Den senare görs även tillgänglig i Europa.

Läs också: Ny robot löser Rubiks kub – på 0,38 sekunder

De nya tjänsterna från VMware blir säkert intressanta för företag som är i färd med molnmigreringar, speciellt om de vill bygga hybridlösningar med både publika moln och egna datacenter. Det som saknas mest är nog smidigare namn på tjänsterna.