Skadeprogrammet Olympic Destroyer, som användes för att störa OS-invigningen i februari, har visat sig vara en svår nöt att knäcka för säkerhetsexperterna. I programmet finns det nämligen en uppsjö av ledtrådar som alla pekar åt olika håll, något som nu fått vissa experter att kalla programmet för malwarens svar på "fake news". Det skriver Threatpost.

Läs också: It-attack mot OS i Pyeongchang - locket på hos arrangörerna

Ledtrådarna har, tillsammans med mediernas intresse, resulterat i att en rad olika aktörer pekats ut som skyldiga. Som Nordkorea, Kina och Ryssland.

Men om man får tro säkerhetsexperten Vitaly Kamluk, vid Kaspersky Lab, tyder mycket på att de spåren planterats av hackarna för att förvilla experterna.

”Troligtvis har inget annat sofistikerat skadeprogram fått så många attributions-hypoteser som Olympic Destroyer. Med tanke på hur politiserad cyberrymden blivit på sistone, kan felaktiga utpekanden leda till allvarliga konsekvenser och aktörer kan ha försökt manipulera opinionen i säkerhetscommunityt för att påverka en geopolitisk agenda”, säger Vitaly Kamluk i ett uttalande som Threatpost tagit del av.

Ett av dessa villospår som upptäckts är komponenter som tidigare enbart används av den nordkoreanska hackergruppen Lazarus, men som experterna nu är övertygade om att någon använt för att beskylla gruppen.

Läs också: Stort dataintrång mot tyska regeringen – ökänd rysk hackargrupp huvudmisstänkt

Med tanke på alla villospår är det alltså väldigt svårt att peka ut vem som faktiskt ligger bakom Olympic Destroyer, men experterna har hittat en ledtråd som ingen ännu vet vad det betyder – orden Deef Bad 7.

”Det här kan enbart vara en slump, men det ser ut som ett litet meddelande eller som en metod för skaparen att bli erkänd för den här attacken eller i framtida angrepp”, säger Kamluk.