IBM ger inte upp i första taget. I alla fall inte med det ärevördiga programmet Notes/Domino. Det en gång superpopulära samarbets-, mejl- och databasprogrammet, samt utvecklingsverktyget, som såg dagens ljus 1989 har fört en allt mer tynande tillvaro på senare år.

IBM brukar visserligen hävda att det fortfarande finns ett stort antal Notesanvändare i världen, men det är ingen mjukvara som ökar i betydelse. Tvärtom. Utvecklingen springer i allt snabbare takt ifrån det en gång så banbrytande programmet.

Det ska det bli ändring på nu. IBM har tillsammans med HCL som sedan oktober ansvarar för vidareutvecklingen av Notes och servervarianten Domino gjort en ansträngning och diskuterat programmets framtid med 2 000 personer, skriver The Register. Diskussionerna har förts både i fysiska möten och online.

Läs också: Chattverktyg för företag rena getingboet – här är alternativen

Det här ska leda till förbättringar i kommande version 10 av Notes, som ska komma i år. Det handlar i stort sett om att Notes/Domino ska komma i kapp de mest populära alternativen i dag. Fokus ligger på ”mejl i världsklass”, bättre funktionalitet på mobila enheter och en ordentlig teamkalender.

Bättre stöd för utveckling av Notesappar i Javascript, inklusive Node.js, och bättre api:er av typen Rest ska locka utvecklare. För version 11 diskuteras de stora hajporden just nu: AI, maskininlärning och dataanalys (analytics).

En rolig detalj är att IBM framhäver att databasdelen av Notes (NSF, Notes Storage Facility) kan ses som den första nosql-databasen. Det ligger absolut mycket i det påståendet, men frågan är om det spelar någon roll i dag.

Läs också: Säkerhetsexperter åkte dit på phishing-mejl

Hur som helst är det så klart positivt om IBM och HCL lyckas modernisera Notes. Men är det verkligen den bästa strategin att försöka stöpa om en mjukvara med rötterna i den föråldrade client-server-arkitekturen? Det som talar för att det är värt ett försök är dels att det fortfarande finns många Notesanvändare, dels att Notes trots allt fortfarande bjuder på en intressant kombination av funktioner.

Man undrar dock om IBM skulle lägga ut vidareutvecklingen av Notes om man såg det som verkligt strategiskt viktigt.