Den superbilliga kortdatorn Raspberry Pi är sedan länge det främsta valet för datorintresserade hobbyister. Det vittnar fler än 19 miljoner sålda exemplar av de olika modellerna i Raspberry Pi-familjen om.

Ibland ser man den även i företagslösningar, inte minst på prototypstadiet.

Läs också: Raspberry Pi – se upp! Här är 6 utmanare till den populära minidatorn

Nu har en ny modell släppts, Raspberry Pi 3 Model B+, som borde passa för lite tyngre tillämpningar. Föregångaren Raspberry Pi 3 Model B var den första modellen med en 64-bitars processor och inbyggd wifi.

De främsta nyheterna i Model B+ är bättre möjligheter för kommunikation. Wifi, alltså trådlöst, funkar numera även på 5 GHz-bandet, förutom 2,4 GHz-bandet, vilket ska ge drygt dubbla prestanda. En datagenomströmning på 102 Mbit/s nämns. Med en nätverksanslutning via usb 2.0 nämns en genomströmning på 315 Mbit/s.

Läs också: Årets bästa AI! Så bygger du en kattlucka som känner igen din katt

Andra nyheter är stöd för Bluetooth 4.2 och en fyrkärnig processor av typen ARM Cortex-A53 på 1,4 GHz. Sammantaget ska de olika prestandaförbättringarna ge ”tre gånger högre nätverksgenomströmning både trådlöst och via kabel”. Det låter som om den nya Raspberry Pi-modellen är bättre lämpad för iot-tillämpningar.

Men även hobbyister lär gilla bättre prestanda. Man kan aldrig få nog av hög fart.

Priset för Raspberry Pi 3 Model B+ är 35 dollar, cirka 300 kronor.