Microsoft har släppt sin plattform Azure Service Fabric (ASF) som öppen källkod, på Github. Det är en lösning för att hantera containrar, mikrotjänster och även hela applikationer.

Eller som Microsoft uttrycker det själva: ”Service Fabric är en distribuerad plattform för att paketera, leverera och administrera tillståndslösa (stateless) och tillståndsberoende (stateful) distribuerade applikationer och containrar i stor skala”.

Glasklart, eller hur?

Läs också: En server riktigt nära dig ska garantera bra prestanda för Javascript

För tydlighetens skull kan man tillägga att det här, som namnet antyder, är en lösning som fungerar för molnplattformar.

Den fråga som genast inställer sig är hur ASF förhåller sig till Kubernetes och Docker Swarm och även till större lösningar som Red Hats Openshift. Det finns ett antal olika teorier om det.

En teori är att Microsoft vill underlätta att köra Windowsbaserade containrar och mikrotjänster i blandade miljöer. En annan att man försöker etablera ASF som den centrala kontrollpunkten i moderna it-miljöer.

Vad som är säkert är nog att många företag som satsar på containrar och mikrotjänster i stor skala kommer att använda både ASF och Kubernetes, och även lösningar som Openshift (som kan ses som en utökad implementation av Kubernetes).

Läs också: Alla pratar om serverlöst – så används tekniken bäst

Vad som definitivt känns säkert är att Microsoft bidrar till att förenkla hanteringen av blandade miljöer genom att släppa ASF som öppen källkod.

Man ska ha i åtanke att Microsoft ännu inte släppt hela sin lösning på Github. Viktiga komponenter som byggmotorer och annat som behövs för kontinuerliga leveranser av applikationer återstår. Man säger sig ”jobba hårt” för att även släppa sådana som öppen källkod.

Microsofts hantering av ASF innebär definitivt två saker: det finns flera trovärdiga alternativ att välja bland för att bygga moderna it-miljöer och valen blir ännu svårare.