Microsoft har planer på en ny säkerhetsfunktion till sitt operativsystem Windows 10 som tvingar användare av Windows Mail att öppna bifogade länkar i Microsofts webbläsare Edge, även om de har en annan browser som standard.

”Vi kommer att börja testa en förändring där länkar som klickas på i Windows Mail App öppnas i Microsoft Edge, som ger den bästa, mest säkra och jämnaste upplevelsen på Windows 10 och på dina maskiner”, skriver Microsoft på sin Insider-blogg.

Läs också: Microsoft släpper container-plattform som öppen källkod

Då Microsoft enbart testar funktionen är det inte säkert att förändringen kommer att gå igenom. Men om så blir fallet förutspår The Register att ytterst få användare kommer att påverkas, då det inte är så många som använder Windows Mail.

Om man får tro siffror från analysföretaget Litmus hade Windows Mail nämligen bara en procent av de totala marknadsandelarna för mailklienter förra året, vilket är betydligt lägre än Gmail och Iphones e-postklient. Till och med lägre än den forne it-jätten Yahoo.

Läs också: Turkiet blockerar den krypterade e-posttjänsten Protonmail

Att Microsoft försöker få fler att hitta till Edge är ingen nyhet, webbläsaren har länge legat hästlängder efter konkurrenterna när det kommer till användarantal. I slutet av förra året rapporterade analysföretaget Net Applications att enbart 13,2 procent av världens alla webbsurfare använde Edge.