Microsoft planerar att göra Windows Server 2019 tillgänglig under andra halvåret 2018, skriver IDG News. Men redan nu går det att ta del av förhandsversioner.

Nyheterna i nästa Windows Server kan sammanfattas med hybridmoln, hyperkonvergerade datacenter och Linuxstöd. Med tanke på att det blir den första stora uppdateringen sedan 2016 så borde man kunna förvänta sig rejält med nyheter.

Läs också: Datacenterhajpen lockar våg av irländska bolag till Sverige

En sådan nyhet går under arbetsnamnet Project Honolulu och presenterades i september förra året. Det är ett administrationsverktyg som körs i webbläsare. Det ska förenkla arbetet med hybridmoln, alltså att blanda publika och privata molnresurser. Exempel på det är kopplingar till publika molntjänster som Microsofts Azure Backup och Azure File Sync.

Hyperkonvergerad infrastruktur innebär enkelt uttryckt att man virtualiserar processorkraft, lagring och nätverksfunktionalitet, och styr hela anrättningen med mjukvara. Förutom allmänna utfästelser som bättre prestanda, tillförlitlighet och skalbarhet märks att Project Honolulu även syftar till att förenkla administrationen av sådana it-miljöer.

På containerfronten märks ansträngningar att krympa storleken för containerpaket (images). Ett mål är att ett baspaket av typen Server Core ska krympas till en tredjedel av den nuvarande storleken på fem gigabyte.

Läs också: En server riktigt nära dig ska garantera bra prestanda för Javascript

Minst lika intressant är att Kubernetesstöd finns i en betaversion. Stödet för Linuxcontainrar ska förbättras, till exempel med möjlighet att använda lösningar som Open SSH, Curl och Tar på Windows Server.

Microsoft varnar också redan nu för att priset kommer att öka för licenser av typen Windows Server Access Licensing.