De flesta som använder Googles söktjänster gör det numera genom mobilen – och nu genomför Google en genomgripande förändring i hur de indexerar och rangordnar sina sökresultat som en följd av detta.

Tidigare har Googles sökindex och rankingsystem framför allt använt desktopversionen av en webbsidas innehåll när de jobbat sig fram till sitt resultat – vilket har kunnat ställa till det för mobilanvändare, när desktopversionen skiljer sig mycket från den mobila versionen.

Nu sjösätter Google vad de kallar ”mobilen-först-index”, vilket innebär att företaget använder mobilversionen av en webbsida för att indexera och rangordna resultat. Syftet är att mobilanvändarna lättare ska kunna hitta vad de letar efter.

Läs också: Här kan det bli lag på att slippa läsa jobbmejl på fritiden

Det här skriver Google i en bloggpost under gårdagen:

”Vi fortsätter ha ett enda index som vi använder för att presentera sökresultat. Vi har inte ett »mobilen-först-index« som är separerat från huvudindex. Historiskt har det varit desktopversionen som indexerats, men i ökande grad kommer vi att använda mobilversionen av innehållet”.

Mobilvänlighet har länge varit en av många faktorer i hur en sajt rankas, men inte den enda. Google kommer inte att flytta över alla sidor till det här mobilen-först-indexet med en gång, utan bara den första vågen (de sidor som flyttas över kommer att tillkännages via Search Console, uppger Google).

Google lugnar också webbansvariga på sajter som inte är mobiloptimerade än: ”Om ni bara har desktopinnehållet så kommer ni ändå att fortsatt vara representerade i vårt index”.

Läs också: Nu ger sig Telia in i 5g-rejset – här vill de börja bygga

När den här mobilen-först-indexeringen ska vara färdigställd uppger de inte.