Vi skrev tidigare om hur Google börjat anordna AI-utbildningar för den breda allmänheten. Något som Microsoft uppenbarligen också tyckte var en bra idé – för nu kommer ett liknande initiativ från dem, nämligen Microsoft Professional Program in AI.

Det här är en AI-utbildning som är öppen för allmänheten, skriver mjukvarujätten i sin AI-blogg.

”Programmet ger 'jobbfärdiga' kunskaper som är tillräckliga för jobb och erfarenhet från verkligheten för utvecklare och andra som vill förbättra sina kunskaper inom AI och dataanalys genom en serie online-kurser som innehåller praktiska övningar och expertinstruktörer”, skriver företaget i bloggen.

Läs mer: HPE köper ai-bolag för en smartare nätverksanalys

– AI blir allt viktigare när vi designar och levererar våra produkter och tjänster, och det gäller också våra kunder, säger Susan Dumais som är assisterande chef för Microsoft Research AI. I grunden är vi alla intresserade i att utveckla talanger som kan bygga, förstå och designa system som har AI som en central komponent.

Den här utbildningen innehåller bland annat kurser inom hur man använder programmeringsspråket Python för att arbeta med data, AI-etik och hur man bygger olika maskininlärningsmodeller.

Läs också: Det här är AI och så funkar det

Efter nio online-kurser följer ett slutprojekt som håller på i sex veckor, och när hela utbildningen är klar erbjuds studenterna ett digitalt certifikat.

Certifikaten i den här utbildningen kostar 99 dollar, och för att kunna slutföra utbildningen krävs en Azure-prenumeration, uppger edX.org som anordnar kurserna.

Läs mer: Artificiell intelligens når kokpunkten – så mycket ökar investeringarna

Att de stora it-leverantörerna vill knyta till sig och bygga upp kompetens inom AI är inte så konstigt. Det här är ett område som växer oerhört snabbt. I år väntas investeringarna inom AI att öka med 54 procent, enligt analysföretaget IDC. Därmed uppgår investeringarna till 19,1 miljarder dollar.

Den årliga snittökningen fram till 2021 väntas ligga på 46,2 procent, vilket skulle innebära att området då omsätter 52,2 miljarder dollar.

– Intresset och medvetenheten om AI är på kokpunkten. Varje bransch och varje organisation bör utvärdera AI för att se hur det påverkar deras affärsprocesser och marknadsstrategier, säger David Schubmehl, analytiker på IDC.