I slutet av januari meddelade Google att de skulle driftsätta tre stora undervattenskablar 2019 för att förbättra kvalitén på företagets molntjänster. I dag har detaljerna kring en av dessa kablar släppts, en gigantisk undervattenskabel som kopplar samman Australien och Japan via den lilla önationen Guam. Det skriver Tech Crunch.

Läs också: Googles AI-chef går till Apple

"Oavsett om vi levererar vägbeskrivningar till Maps-användare, videos till Youtube-tittare, eller GCP-tjänster till företag, så vet vi att snabb och pålitlig infrastruktur gör all skillnad. Det är därför som vi fortsätter att investera i strategiska rutter, många som kräver att vi korsar hav", skriver Googles Michael D. Francois i ett blogginlägg.

Kabeln, som fått namnet Japan-Guam-Australia eller JGA, kommer att ringa in Australien och Asien-Stillahavsregionen, och längden på bygget väntas bli 9 500 km.

google kabel

Inuti JGA kommer det att finnas högkvalitativ fiber som kan leverera 100 terabits - vilket motsvarar hela 650 000 HD-videoströmmar om man får tro Google.

Läs också: Förre Google-chefen: AI kommer bara att gynna Kina och USA

Men hastighet är inte allt som lockar Google in i projektet, utan JGA väntas i längden skära ned kostnaderna för företaget som slipper hyra in sig på andras kablar.

”Vi har använt existerande kablar för att koppla samman olika delar av regionen. Det här tillkännagivandet är en del i den serie av investeringar som kommer att låta oss växa och förbättra ekonomin”, säger Googles Vijay Vusirikala till Tech crunch