Microsofts molnlagringstjänst Onedrive har fått en ny funktion som ska skydda användarens filer från ransomware-angrepp. Det skriver vår amerikanska systersajt PCWorld.

Läs också: Gisslanprogrammet Whiterose krypterar dina filer och prackar på dig urusel poesi

Funktionen gör det möjligt för att användaren vrida tillbaka klockan för sina sparade filer, vilket betyder att filer som blivit krypterade vid ett angrepp kan återskapas som de var vid en tidpunkt innan angreppet. Enligt Microsoft ska det gå att vrida tillbaka klockan en hel månad.

Trots att Microsoft säljer in den är återskapningsfunktionen som ett skydd mot gisslanprogram går den utmärkt att använda även vid andra tillfällen, till exempel om du råkat radera en fil av misstag.

En annan nyhet i Onedrive är att programmet nu känner att ifall ett ransomware-angrepp sker, något som användaren sedan meddelas om i sin telefon ifall Onedrive-appen finns installerad.

Skärmdump

Läs också: Microsoft mångmiljardsatsar på internet of things

Vid sidan av Onedrive kommer även Microsofts webbaserade e-postklient Outlook.com att få nytt skydd mot ransomware, där tjänsten nu ska kunna analysera bifogade filer och länkar efter hot. Dock krävs det att du betalar för Office 365.