I helgen utsattes tusentals datoranvändare för ett koordinerat cyberangrepp där förövaren lämnade en bild på den amerikanska flaggan tillsammans med uppmaningen ”håll er borta från våra val”. Det skriver Reuters som bland annat hänvisar till ett uttalande från Irans it-minister Mohammad-Javad Azari Jahromi.

Läs också: Gisslanprogrammet Whiterose krypterar dina filer och prackar på dig urusel poesi

”Angreppet ska ha påverkat 200 000 routerswitchar över hela världen i ett vid utbrett angrepp, varav 3 500 switchar i vårt land”, säger Mohammad-Javad Azari Jahromi i ett officiellt uttalande till den iranska nyhetsbyrån IRNA.

Enligt iranska myndigheter ska 55 000 maskiner i USA utsatts för angreppet och 14 000 i Kina. Men hackergruppen JHT, som misstänks ligga bakom angreppet, säger till Motherboard att de enbart gett sig på ryska och iranska mål.

”Vi är trötta på angrepp från regeringsstödda hackare mot USA och andra länder”, skrev någon från den e-postadress som fanns med i angreppsmeddelandet till Motherboard. ”Vi ville helt enkelt skicka ett meddelande.”

Läs också: IBM rustar för nordiska slaget – skapar stor säkerhetsstyrka

Enligt säkerhetsföretaget Kaspersky ska hackarna ha använt sig av sårbarheten CVE-2018-0171 som finns i Cisco-routrar, och de ska ha hittat sina mål med hjälp av en bot som sökt igenom sårbarhets-sökmotorn Shodan.