Marknaden för bärbara Windows-pc med processorer från Arm börjar så smått ta fart, till exempel med modeller som Asus Novago. Den största fördelen är längre batteritid.

Men det finns en del tveksamheter. Den största är kanske att Windowsprogram måste köras i emulerat läge, med risk för sämre prestanda. En annan är att det än så länge bara är 32-bitars Windowsprogram som fungerar på pc med Armprocessorer.

Läs också: HP Inc trotsar pc-kräftgången – levererar tack vare hybriddatorer och gaming

Men det verkar bli ändring på det. PC World berättar att Microsoft kommer att släppa information om utvecklingsverktyg som ska göra det möjligt att anpassa även 64-bitars program till Windows på Arm. Det ska ske på konferensen Build som börjar 7 maj.

Vad betyder det här? Kanske inte så mycket i praktisk användning för den vanliga användaren, i de scenarier som en bärbar Arm-pc är tänkt att användas. Den främsta fördelen med 64-bitars program är att de kan adressera mer minne än 32-bitars. Den som ordbehandlar, skriver mejl eller jobbar med normalstora kalkyler klarar sig nog bra med 32-bitars program.

Läs också: Microsoft slår in nya spikar i Windows Phone-kistan

Den främsta betydelsen gäller utbudet av program. I dag blockeras installationen av 64-bitars program på Arm-pc. Det lär bli ett allt större problem ju längre tiden går, eftersom 32-bitars program långsamt fasas ut. Risken för användare av Arm-pc är att de på sikt får tillgång till ett undermåligt utbud av program.

Om även 64-bitars program fungerar försvinner det problemet.

Dessutom är en satsning på att få i gång 64-bitars program på Arm-pc ett tecken på att Microsoft gör en seriös satsning.