I år är det tio år sedan version 1.0 av Android lanserades och för att fira detta har vår amerikanska systersajt Computerworld satt samman en tidslinje som visar hur operativsystemet utvecklats genom åren, från version 1.0 till dagens Oreo.

android
Version 1 av Android.

Android 1.0 - 1.1

När Android lanserades 2008 var det långt ifrån det operativsystem vi har i dag, men trots stenålderstekniken fanns det ändå stöd för flera av Googles stapel-appar som Gmail, Maps, Calender och Youtube.

Android 1.5: Cupcake

Året därefter kläckte så Google idéen att döpa varje stor uppdatering av Android efter en sötsak och först ut blev Cupcake, som också var den första versionen med stöd för mjukvarutangentbord som styrdes via en tryckkänslig skärm.

Utöver detta var Cupcake även den första versionen som hade stöd för tredjeparts-applikationer.

Läs också: Google listar de bästa Android-telefonerna för företag – och Samsung platsar inte

Android 1.6: Donut

Hösten 2009 lanserades Donut som arbetade vidare där Cupcake slutade, den här gången kom möjligheten att använda operativsystemet på olika telefoner då versionen stödde olika skärmstorlekar och upplösningar.

android
Eclair blev det stora genombrottet för Android.

Android 2.0 - 2.1: Eclair

Bara sex veckor efter lanseringen av Donut släppte Google Eclair som kom att bli det riktiga genombrottet för operativsystemet, mycket tack vare att det följde med Motorolas telefon Droid som fick mycket marknadsföring från telekombolaget Verizon.

En av nyheterna i Eclair var att det nu gick att zooma med samma "nyp-rörelse" som tidigare bara funnits på Apples Ios - något som kom att reta upp konkurrenten.

Android 2.2: Froyo

Med Froyo ville Google visa sig på styva linan inför Apple och införde därför ett stöd för Flash, något som än idag saknas på IOS.

I dag vet vi ju att Apple gjorde rätt som struntade i Flash, då programmet fört med sig många buggar och håller på att fasas ut, men vid den här tidpunkten var det första gången som telefonanvändarna kunde ta till sig hela webben.

android
Gingerbread bjöd på den första, stora visuella förändringen.

Android 2.3: Gingerbread

Med Gingerbread fick Android sin första stora visuella uppdatering, där den gröna färgen från operativsystemets logotyp fick chansen att breda ut sig.

Android 3.0 - 3.2: Honeycomb

2011 lanserades Honeycomb som skulle bli det svarta fåret i Android-familjen, dels då versionen var exklusiv för surfplattor och dels då källkoden var stängd.

Versionen tog bort det gröna utseendet och valde istället att köra på blått.

Läs också: Google tar ton: Android är inte osäkrare än IOS längre

Android 4.0: Ice Cream Sandwich

I och med Ice Cream Sandwich var ordningen återigen återställd, även om den blåa färgen från Honeycomb fanns kvar.

En av de stora nyheterna var det kortliknande interface som användes för att hoppa mellan applikationer.

Android 4.1 - 4.3: Jelly Bean

Jelly Bean förfinade och moderniserade utseendet från Ice Cream Sandwich ytterligare, vid sidan av detta förde versionen även med sig en ny funktion för röstkommandon.

android
Kitkat bjöd på ljusare färger och transparenta ikoner.

Android 4.4: KitKat

Under slutet av 2013 var det återigen dags för Android att ändra på sitt utseende i och med KitKat. Nu var färgerna ljusa och ikonerna blev transparanta.

Android 5.0 - 5.1: Lollipop

Förändringarna som kom med KitKat höll i knappt ett år, under hösten 2014 rullades sedan Lollipop ut som ännu en gång gav operativsystemet en makeover.

Nu var det kortliknande menysystemet från Ice Cream Sandwich förfinat, ett utseende som anammades av Googles övriga tjänster och produkter.

Tack vare den stora förändringen kom dock Lollipop med flera seglivade buggar.

android
Android Marshmallow.

Android 6.0: Marshmallow

I och med Marshmallow sansade Google sig något, den här gången var det inte så stora förändringar från föregående version. Dock var det första Android-versionen som stödde fingeravtrycksläsare och USB-C.

Android 7.0 – 7.1: Nougat

Med Nougat fick Android en funktion som lät användaren dela upp skärmen i två segment, så kallad split-screen.

Det var även första versionen som kom med Google Assistant som idag är en vital del av Googles utbud.

android
Oreo är dagens version av Android.

Android 8.0: Oreo

Så var vi framme vid dagens Android-version Oreo. En version som kom med bättre prestanda och bättre batterioptimering. Såväl som stöd för "bild-i-bild" där en liten skärm kan husera på skärmen.