Uppkopplade prylar har blivit ett allt större cyberhot, och många hackare har börjat utnyttja oskyddade iot-prylar för sina angrepp. Det berättade Nicole Eagan, vd för säkerhetsföretaget Darktrace, på konferensen WSJ CEO Council som Business Insider närvarade vid förra veckan.

”Det finns många iot-maskiner. Allt från termostater, kylskåp och luft­konditionerings­system till människor som tar med sin Alexa-maskin till jobbet. Det finns helt enkelt väldigt mycket iot. Det ökar attackytan, och mycket täcks inte in av traditionell säkerhet”, sa hon under konferensen.

Som exempel berättade Nicole Eagan om ett fall hennes företag nyligen arbetat med, där ett casino blev av med data tack vare en uppkopplad termostat till ett akvarium som stod i deras lobby.

Läs också: GDPR står inför dörren men företagens säkerhetsarbete brister

”Förövarna använde detta för att få fotfäste i nätverket. Sedan hittade de en databas över storspelarna som de lyckades dra ut genom termostaten och upp i molnet”.

Närvarande under konferenssamtalet var även Robert Hannigan, som ledde den brittiska cyber­under­rättelse­tjänsten GCHQ mellan 2014 och 2017, och han instämde med Nicole Eagans farhågor.

”Sakernas internet kommer att skyffla upp tusentals nya maskiner på internet de kommande åren, och det blir ett växande problem. Jag har sett en bank som blev hackad via sina övervakningskameror, vilket blev möjligt då de köptes in enbart för sitt låga pris”, sa Robert Hannigan på konferensen.