Uppkopplade prylar kommer att bli ett allt mer attraktivt mål för it-attacker. När botnätet Mirai slog till mot IoT-enheter 2016 fick det förödande konsekvenser – och det faktum att våra prylar bara fortsätter kopplas upp i stor skala gör att vi nog kan förvänta oss fler liknande attacker.

Läs mer: Microsoft mångmiljardsatsar på internet of things

Teknikleverantörerna har identifierat behovet och kommer nu med olika lösningar för de uppkopplade enheterna. I går offentliggjorde Microsoft en lansering på området, en helhetslösning som går under namnet Microsoft Azure Sphere och består av tre komponenter.

Den första är ett chipp (Azure Sphere certified microcontroller) som byggs av Mediatek, med inbyggd säkerhets­teknik från Microsoft.

Den andra är ett operativsystem (Azure Sphere OS) som ska vara byggt med syftet att ha säkerheten i främsta rummet. Detta bygger på en Linuxkärna för att skapa en säker mjukvara för de här speciella miljöerna och plattformarna. Det innehåller också säkerhets­innovationer som hämtats från Windows.

– Den bästa lösningen för en dator av den här storleleken är inte en fullständig version av Windows, sade Microsoft-chefen Brad Smith i samband med lanseringen.

En annan talesperson för Microsoft förklarade att Microsoft numera är ett multi­plattforms­företag och har varit det i flera år.

Läs mer: Tio tekniktrender som kommer att prägla 2018

Den tredje komponenten är en molnbaserad säkerhetstjänst (Azure Sphere Security Service) som ska övervaka varje enhet och upptäcka hot mot systemet.

I presentationen av den här nya produkten skriver Galen Hunt, som är chef för Azure Sphere:

”Internetuppkoppling går åt två håll. När de här uppkopplade enheterna blir en brygga till våra hem, arbetsplatser och känsliga data så blir de också måltavla för attacker. Titta på vilket hushåll som helst och fundera över vad som kan hända om det begås intrång i vad som kan tyckas vara det mest vardagliga ting: En spis kan bli ett vapen, en babyövervakare kan spionera, frysen utsättas för ransomware. Och det här behöver inte bara vara ett problem för ägaren, utan för hela samhället”.