Under måndagskvällen gick amerikansk och brittisk säkerhetstjänst ut och varnade för ett storskaligt cyberangrepp där ryska hackare ska ha tagit över miljontals routrar världen över, utrustning som man tror kommer att användas för ett framtida angrepp.

En som tittat närmare på varningen är den svenska säkerhetsanalytiken Leif Nixon som upptäckt att hela 2 542 svenska ip-adresser kan ha påverkats.

– Det finns massor av nätverksutrustning från Cisco, som potentiellt kan vara sårbar för det här angreppet, i Sverige, säger Leif Nixon till Techworld och fortsätter:

– Cisco har varnat flera gånger för den här typen av angrepp, med det är inte många som har lyssnat. Så vitt jag kan se är det flera stora organisationer i Sverige, och även ISP:er själva, som nu ligger i riskzonen.

Enligt uppgifterna från USA och Storbritannien ska hackarna ha förberett angreppet sedan 2015, vilket betyder att de haft gott om tid på sig att angripa.

– Jag kan inte verifiera att de här ip-adresserna faktiskt råkat ut för ett angrepp, men jag skulle säga att risken är mycket stor, säger Leif Nixon.

Finns det något sätt man kan upptäcka ifall man råkat ut för ett angrepp?

– Amerikanska FBI och Department of Homeland Security har tillsammans med brittiska National Cyber Security Center satt samman en varningstext, där finns allt man behöver veta samlat.