I den senaste versionen av webbläsaren Chrome har Google till slut lagt in den efterlängtade funktionen att den hindrar sajter från att spela upp automatiskt ljud. Enligt Techcrunch innebär det att allt innehåll som levereras med ljud kommer att tystas, om inte användaren själv väljer något annat.

De plötsliga ljuden är inte bara irriterande för användaren och eventuella kollegor i ett kontorslandskap. Det påverkar även upplevelsen på andra sätt. När ljudet går igång automatiskt gör det sajten långsammare, vilket inte minst blir tydligt när man surfar i mobilen.

Redan förra året började Google fila på den nya funktionen och Techcrunch skriver att uppdateringen förväntas komma under de närmaste dagarna.

Läs också: Prat på jobbet stör oss rejält – särskilt när vi hör vad som sägs

Det fins dock några undantag. Även framöver kommer vissa klipp dras igång automatiskt, men då bara om de inte innehåller ljud, eller om användaren tydligt har indikerat att det finns ett intresse för det aktuella mediet.

Den intressekategoriseringen baseras på ett antal faktorer, som om det är en sajt där man brukar spela upp ljudklipp, om man klickar på sajten under själva användandet, eller om sajten lagts till på hemskärmen i mobilen.

Men även det sistnämnda kan man slippa om man vill. Chrome kommer nämligen även ha en funktion där man helyt och hållet kan blocka allt ljud på en specifik sajt.