Generationerna 6, 7 och 8 av Intels Core-processorer bjuder på en funktion som heter Accelerated Memory Scanning (AMS). Den innebär att sökning efter virus och annan skadlig kod kan skötas av grafikkretsar i stället för av den vanliga processorn.

En viruskoll lägger normalt beslag på cirka 20 procent av en processors kapacitet. Det innebär att en viruskoll kan påverka prestanda för andra program på en dator negativt. Med AMS krävs bara två procent av processorns kapacitet, enligt Intel.

Läs också: Ny offensiv från AMD ger bränsle åt processorkriget

Hittills är det bara Microsoft som utnyttjar AMS, i säkerhetslösningen Windows Defender Advanced Threat Protection. Intels förhoppning är att fler leverantörer av säkerhetsprogram ska hänga på. Slutmålet för Intel, förutom säkrare it, är förstås att skaffa sig en fördel gentemot konkurrenter som AMD, vad gäller processorer.

En potentiell nackdel med AMS är kanske att grafikintensiva spel börjar lagga när en viruskoll drar i gång?

Advanced Platform Telemetry är en funktion som Intel hoppas ska locka leverantörer av mer avancerade säkerhetslösningar. Den innebär att maskininlärning används för att bedöma vilka säkerhetshot som behöver åtgärdas. Cisco ska använda tekniken för Tetration, som är en plattform för datacenter.

Med tanke på senare tiders säkerhetsproblem är det kanske inte helt fel om Intel kan bättre på sitt rykte.