På bara tre månader har kryptokapare seglat förbi ransomware och blivit det mest utbredda cyberhotet på internet. Det visar säkerhetsföretaget Comodos rapport över årets första kvartal, som sajten Threatpost tagit del av.

Läs också: Kryptokapningar är de kriminellas nya favorit – så skyddar du dig

Enligt rapporten ska Comodo stött på 300 miljoner malware-angrepp under kvartalet och av dem ska 28,9 procent ha varit kryptokapningar.

Antalet unika kapningsprogram har även vuxit från 93 750 till 127 000.

En trolig anledning till att cyberkriminella väljer kryptokapningar framför ransomware är att de inte är beroende av offrets betalningsvilja. Risken för upptäckt är också betydligt mindre.

Läs också: Ransomware tappar fart – exploit kit-jätten RIG växlar om till kryptokapningar

Men trots den glada nyheten att gisslanprogrammen fortsätter att backa, till förmån för kryptokaparna, varnar Comodo för att trenden kan vända:

”Vi tror det kommer att komma ett uppsving för ransomware. När är naturligtvis oklart, men vi tror att det kommer att ske någon gång i år. Det skulle kunna vara i formen av dataförstörande, snarare än gisslantagande, beroende på de kriminellas motivation”, säger Comodos vice president Faith Orhan till Threatpost.