Enligt en färsk rapport från säkerhetsföretaget Symantec har hackergruppen Orangeworm infekterat sjukhusutrustning som röntgenmaskiner världen över med skadlig kod. Det skriver Forbes.

Läs också: Han försökte larma om routerhotet redan i höstas – ”nu kan det vara för sent”

Främst är det medicinska institutioner i USA som drabbats men datorer i flera andra länder, däribland Sverige, ska också ha infekterats.

Diagram
Foto: SymantecSymantecs diagram över länder som drabbats.

Gruppen ska även ha angripit företag inom jordbruks- och tillverkningsindustrin, speciellt företag med kopplingar till sjukvården.

I skrivande stund är det oklart varför Organgeworm siktat in sig på medicinsk utrustning, men Symantec tror inte att hackarna vill sabotera utrustningen.

”Eftersom angreppet har försökt hålla infektionerna på maskinerna aktiva under långa perioder är det troligt att gruppen vill lära sig hur maskinerna fungerar. Vi har inte hittat några bevis som pekar på att angriparna har planer på att utföra någon form av sabotage just nu”, säger Symantec-forskaren Alan Neville i ett uttalande som Forbes tagit del av.

Enligt Alan Neville skulle dock angreppet kunna modifieras för att sabotera utrustningen.

Läs också: Uppkopplade prylar ett allt större säkerhetshot – så skyddar du dig

Mycket litet är känt om hackergruppen Orangeworm. Dock finns det inga bevis för att gruppen agerar på beställning från någon nation.

”Orangeworm har varit aktiva i några år, vi tror inte att gruppen har några kännetecken som tyder på att det är en statsunderstödd aktör – troligtvis är detta en individ eller en liten grupp individer. Det finns just nu inga tekniska eller operativa indikatorer som kan fastställa var gruppen kommer ifrån”, skriver Symantec i ett blogginlägg.