I slutet av mars utsattes flera myndigheter i den amerikanska staden Atlanta för ett massivt cyberangrepp där gisslanprogrammet Samsam kapade viktiga datorsystem. Ett angrepp som kom att kosta staden hela 22 miljoner kronor. Det skriver Wired.

Ännu är det oklart om myndigheterna betalade någon lösensumma, men då lösensumman som krävdes bar avar 425 000 kronor tyder mycket på att de inte betalade. Lägg där till att förövaren snabbt tog ned den portal som skulle användas för en eventuell betalning, vilket minimerade tidsfönstret då betalningen kunde ske.

”Krishjälp och övertider kostar fenomenalt mycket mer än ifall man bara löser situationen. Med andra ord kan uppgraderingar som i vanliga fall kostar 100 000 dollar, med normal budget, kanske kosta över 300 000 dollar under krisläge vid incidenter”, säger Jake Williams, grundare av säkerhetsföretaget Rendition Infosec, till Wired.

Läs också: Här blir det förbjudet att äga kod för gisslanprogram

Siffrorna visar alltså att det kan vara betydligt billigare att betala vid ett ransomware-angrepp, men säkerhetsexperten Dave Chronister tycker ändå inte att företag eller organisationer ska betala då det enbart ger vatten på hackarnas kvarn.

”Du göder bara problemet om du betalar. Det fungerar bara om människor verkligen betalar, och de pengarna skulle kunna göra stor skillnad om man på förhand använder dem till att lösa situationen”, säger han till Wired.