Att förstå olika grupper av hackare – vad som motiverar dem och vilka metoder de använder kan hjälpa dig att identifiera vilken typ av attacker du kan utsättas för.

Vår amerikanska systertidnings skribent Roger A Grimes urskiljer tio grundläggande hackartyper. Här är de:

Bankrånaren
En gång var de rånare riktade sina pistoler mot banker, resenärer, handelsmän eller vilken lätt måltavla som helst. Idag är de hackare och använder sig av ransomware, falska fakturor, datingsvindlerier, överbelastningsattacker eller vilken metod som helst som hjälper dem att stjäla pengar från individer, företag eller banker. Det handlar om girighet.

Statsunderstödda hackare
I dag finns länder med tusentals, kanske rentav tiotusentals, hackare på sin avlöningslista. Deras jobb är att smita in bakom fiendens linjer i andra länders militärindustri för att kartlägga dem och installera bakdörrar. Förbereder cyberkrigföringsmaskinen inför ett utbrott. Kända exempel är masken Stuxnet som saboterade urananrikningscentrifuger i Iran och det nordkoreanska intrånget på Sony Pictures som hämnd för en film. Men de är bara affischnamnen – i själva verket pågår statsunderstödd hackning hela tiden. Hackarna är soldater som gör sitt jobb.

Läs också: Tio sorters hackare – och hur de hotar dig

Företagsspionen
För många hackare innebär en dag på kontoret att de stjäl företagshemligheter, antingen för att sälja det för sin egen vinning eller för att främja målen hos den stat de är anställda av. Ofta kan det handla om att stjäla patent, affärsplaner, finansiella data, kontrakt eller anteckningar kring juridiska tvister. Vad som helst som gynnar konkurrenterna. Men det händer att det avslöjas av konkurrenten som erbjuds informationen.

Skumma spelaren
Spelindustrin är värd miljarder dollar. Spelarna lägger stora pengar på riktigt vass hårdvara och lägger hundratals kanske tusentals, timmar på att spela. Så självklart finns det hackare som riktar in sig just på gaming. De stjäl konkurrenternas poäng, skapar överbelastningsattacker och det har rentav inträffat att de skickat polisen på de spelare som de blivit arga på.

Datorkrafts-vampyren
Att suga ur kraften ur din dator har hackare gjort länge. Förr handlade det om att exempelvis lagra stora filer, exempelvis videor, på andras datorer. Men i dag är det i första hand för att kunna utvinna kryptovaluta som hackare vill komma över din datorkraft. För att lyckas med det sprider de olika typer av illasinnad kod som infekterar datorer så att de bryter kryptovaluta åt dem. Den här typen av malware är en av de snabbast växande just nu.

Hacktivisterna
Hacktivister kallas de som hackar med ett politiskt syfte. De vill antingen stjäla information som är besvärande för ett företag eller helt enkelt ställa till med något som kostar företaget pengar eller för att uppmärksamma den fråga som hacktivisten vill lyfta. Anonymous är den mest kända av hacktivistgrupperna. Bland annat har de avslöjat ett antal barnporrsajter och även namnet på medlemmarna. Men även om de emellanåt har goda intentioner så kan de fortfarande åtalas för exakt samma saker som andra hackare – och få fängelse.

Botnetmästarna
Många malwareutvecklare skapar så kallade botnät – virus som infekterar så många datorer som de kan och sedan samordnar sig som en slags armé för att utföra sina onda gärningar. När din dator är drabbad så väntar den bara på att mästaren ska ge instruktioner. Ofta hyr den som skapat det illasinnade botnätet ut det till den som är villig att betala. Ett exempel är botnätet Mirai som orsakade en av de största överbelastningsattackerna någonsin och bland annat sänkte dns-leverantören Dyn – vilket i sin tur slog ut stora delar av internet. Den letade efter sårbara enheter – framför allt uppkopplade kameror – och enheter där de inloggningsuppgifter som var default fortfarande inte ändrats. Där kunde Mirai enkelt installera sig. Enligt en del experter har en femtedel av världens datorer varit en del av en botnätarmé.

Adwarespammaren
Om ditt företag drabbas av ett spamprogram eller om webbläsaren kidnappas av ett adwareprogram – då har du ändå kommit lindrigt undan. Adware, eller oönskade annonser, ser helt enkelt till att peka om din webbläsare till en sajt som du själv inte valt. Även om det inte känns som ett så allvarligt hot kan det vara ett symptom på en allvarlig systemläcka. Adware letar sig fram genom opatchad mjukvara, social ingenjörskonst och andra metoder som är exakt desamma som trojaner och ransomware använder sig för att ta sig in.

Läs också: Säkerhetsexperterna varnar: GDPR kan bli en måltavla för hackarna

Sporthackaren
Trots att hackarna generellt har andra mål i dag än i datorns barndom så finns det några kvar som fortfarande hackar för att visa vad de klarar, även om de har blivit färre. De riktar ofta in sig på att hacka själva hårdvaran. Det har dykt upp hackarkit ungefär som Raspberry Pi kits med sådant som chips och kretskort och det har ökat intresset för hackande som sport.

Den ofrivillige hackaren
Till sist finns det hackare som är mer som turister än verkliga skurkar. Kanske halkar de mer in på hackandet genom att exempelvis råka upptäcka ett kodfel på en sajt och för att försöka förstå det så börjar de hacka sig in. Till sin överraskning upptäcker de att det var lika lätt som det verkade. Det finns många berättelser om sajter som exempelvis använt url:er där man enkelt kunnat identifiera kunder genom att gissa sig fram. För den här typen av hackare kan det vara knepigt att rapportera sin upptäckt utan att råka illa ut eftersom de längs vägen brutit mot lagen. Men många säkerhetsproffs som ägnar sig åt att motarbeta hackare skulle gärna låta dem gå fria och slippa åtal bara de rapporterar de säkerhetsbrister de upptäckt, skriver Roger A Grimes.

Artikeln är tidigare publicerad i juli 2018.