De finska säkerhetsexperterna Tomi Tuominen och Timo Hirvonen, vid F-Secure, har lyckats knäcka ett elektroniskt låssystem från Assa Abloy som används på flera hotell världen över. Det skriver Reuters.

”Vi upptäckte att det går att använda ett nyckelkort från ett hotell för att skapa en huvudnyckel som kan öppna varje rum på samma hotell. Det behöver inte ens vara ett giltigt kort utan det kan vara ett utgånget”, säger Timo Hirvonen till Reuters.

Läs också: Europol slår till mot handelsplats för cyberangrepp

Idén till hacket föddes redan 2003 när de två experterna var med på en säkerhetskonferens, där en expert blev bestulen på sin dator – en stöld som skedde i ett hotellrum utan några fysiska bevis på ett inbrott.

Enligt Assa Abloy har man nu uppdaterat systemet, och företaget försäkrar att sårbarheten inte finns i deras nyare lås.

”Utmaningen i säkerhetsbranschen är att det rör på sig. Det som var säkert en gång i tiden är inte det 20 år senare”, säger Assa Abloy-chefen Christophe Sut till Reuters.

Läs också: Casino blev hackat – via uppkopplat akvarium

Trots att systemet uppdaterats är det inte säkert att alla hotell har hunnit patcha, så därför har Tomi Tuominen och Timo Hirvonen valt att inte publicera sin upptäckt i någon form. De har även valt att avstå all form av belöning för sin upptäckt.

”Vissa människor spelar fotboll, vissa människor seglar och några fotograferar. Det här är vår hobby”, säger Tomi Tuominen till Reuters.