Det japanska bryggeriet Asahi Shuzo exporterar allt mer sake till omvärlden, men i och med den höga medelåldern i Japan fruktar företaget att de i framtiden kommer att behöva minska tillverkningen på grund av kompetensbrist.

För att lösa det här problemet tar nu bryggeriet in hjälp från Fujitsu, där it-företagets AI ska lära sig tillverka risvinet. Det skriver Fujitsu i ett pressmeddelande.

Projektet är tänkt att pågå mellan april och juni i år, och initialt kommer AI:n att matas med data om tillverkningsprocessen - som bryggtemperatur och ingredienser. Uppgifter som sedan kommer att behandlas utifrån en matematisk modell där målet är att ta fram en optimerad bryggningsprocess för sake.

Läs också: Det här är AI och så funkar det

"Asahi Shuzo, Fujitsu och Fujitsu Laboratories planerar att använda resultatet från den här försöksperioden för att vidareutveckla det praktiska användandet av AI i sake-bryggningsprocessen, med målet att konsekvent skapa högkvalitativ sake", skriver Fujitsu i pressmeddelandet.