Huawei har under 2018 haft flera tvister med amerikanska myndigheter och så sent som förra veckan kom rapporter om att det amerikanska justitiedepartementet har börjat undersöka huruvida den kinesiska telekomjätten har brutit mot landets sanktioner mot Iran.

Det här skulle kunna innebära att de hindras från att använda amerikansk teknik och tjänster som Qualcomms chip, Googles tjänster och Androidplattformen. Det här skriver nyhetssajten The Next Web.

Men Huawei har en plan B. Enligt uppgifter till South China Morning Post så har Huawei arbetat med ett eget operativsystem sedan 2012.

Läs mer: Huawei-toppen spår massdöd i smartphone-branschen

Det här operativsystemet har enligt uppgift designats för telefoner, surfplattor, men det har inte sjösatts ännu eftersom det inte anses lika kompetent som Android. Inte heller har det särskilt många appar från tredjepartsleverantörer.

Huawei har självt varken bekräftat eller dementerat att de arbetar med ett eget operativsystem.

The Next Web skriver att det till en början kan verka galet att satsa på ett alternativ till Android eller Apples IOS – Microsoft, Blackberry och Samsung har alla gjort misslyckade försök – men för Huawei är det kanske annorlunda. Det kinesiska företaget har haft problem med att få ut sina produkter på den amerikanska marknaden och att ha en plan B kan därför vara rimligt.