Säkerhetsprogrammet Lojack for Laptops, som används för att spåra och låsa stulna datorer, kan ha modifierats till ett spionprogram av den ryska hackargruppen Fancy Bear. Det skriver The Register som i sin tur hänvisar till en rapport från säkerhetsföretaget Arbor.

Läs också: Tio sorters hackare – och hur de hotar dig

Enligt rapporten har forskarna hittat fem stycken Lojack-filer som i hemlighet kommunicerat med servrar som tidigare använts av Fancy Bear, som enligt flera experter arbetar med stöd från ryska underrättelsetjänsten GRU.

"Vår analys har avslöjat ett fåtal modifierade agenter. Detta överensstämmer med en riktad operation. Vi samarbetar med flera parter kring denna fråga", skriver Hardik Modi, chef för Arbors forskarlag Asert, i ett mejl till The Register.

För hackare är säkerhetsprogram som Lojack for Laptops ypperliga måltavlor, dels då programmen ofta är svåra att ta bort från datorn och dels då många antivirusprogram registrerar dem som säkra.

Läs också: Hackare försökte korta ned kompisens fängelsestraff – döms till 7 års fängelse

Enligt Absolute Software, företaget bakom Lojack for Laptops, har de blivit informerade om forskarnas upptäckt.

"Vi har pratat med Arbor om deras påståenden i den här rapporten och vi utreder saken internt. Just nu tror vi inte att detta har påverkat våra kunder eller våra partner, säger en talesperson för Absolute Software till The Register.