Lösningar för att skydda data i molnet lär hamna högt på många företags listor över prioriteringar. En nyckelaktivitet för att lyckas är att skapa en verifierbar säker miljö specifikt för en viss tillämpning, utan att behöva hålla reda på säkerhet separat för den stora mängd tekniska komponenter som finns i moderna it-lösningar.

Om säkerhet behöver hanteras separat för till exempel operativsystem, virtuella maskiner, containrar, och så vidare, så blir det krångligt. Och blir det krångligt så ökar risken för sårbarheter.

Läs också: Google vill lära dig programmera med ny gratis-app

Det här är något som Google uppenbarligen har funderat på. Sökjätten lanserar ett ramverk som heter Asylo. För närvarande finns det i version 0.2 på Github. Projektet är alltså bara i sin linda än så länge.

Asylo är grekiska för "säkert ställe". I ett blogginlägg berättar teamet bakom mer om projektet.

För närvarande finns det dokumentation för Asylo för C++. Man får anta att det kommer api:er för andra populära språk så småningom.

Ett nyckelord för Asylo är portabilitet. Det ska gå att flytta applikationer mellan olika miljöer utan att behöva ändra konfigurationen. Exempel på miljöer är bärbara datorer, stationära datorer, virtuella maskiner, lokala servrar och serverinstanser i molntjänster.

Läs också: Det här är AI och så funkar det

Ett sätt att lyckas med det här är att använda containrar för att hantera applikationer och tillhörande komponenter och det ska fungera med Asylo.

Det öppna projektet Asylo verkar vara långt ifrån att vara ett alternativ för skarp drift. Men syftet med det ligger definitivt rätt i tiden. Om Google lyckas skapa användbara lösningar i Asylo så lär nästa steg vara att integrera det med andra populära driftslösningar.