Kinesisk underrättelsetjänst har i snart ett årtionde cyberspionerat på teknikföretag i Europa och USA. Det hävdar säkerhetsforskare från Protectwise 401TRG i en ny rapport som sajten Ars Technica tagit del av.

Läs också: Hackare försökte korta ned kompisens fängelsestraff – döms till 7 års fängelse

Enligt rapporten har cyberangreppen varit kända sedan tidigare, men det är först nu som experterna lyckats knyta samman förövarna till en enda paraplygrupp - Winnti Umbrella.

"Syftet med den här rapporten är att göra kopplingar, som tidigare varit okända, mellan ett antal kinesiska underrättelseoperationer. De här operationerna och de grupper som utför dem kan alla länkas till Winnti Umbrella och opererar i den kinesiska underrättelseapparaten", skriver forskarna i sin rapport.

Spionaget ska ha pågått sedan 2009, men forskarna misstänker att vissa operationer går så långt bak som 2007. Främst ska det vara företag i spel- och mjukvaruindustrin som utsatts.

Läs också: Tio sorters hackare – och hur de hotar dig

Om man får tro rapporten är Winnti Umbrellas angrepp väldigt avancerade, men genom åren har gruppen gjort vissa misstag som lett fram till upptäckten. Exempelvis ska de vid några tillfällen ha missat att använda proxy för att maskera sin identitet.