Google väntas lansera Android Things 1.0 under veckan, på företagets konferens IO. Förutom att rida på Androids popularitet i allmänhet hoppas Google kunna erbjuda fördelar som kommer sig av det existerande ekosystemet för Android.

Googles främsta argument är att kunna erbjuda strukturerade uppdateringar. Det ska enligt uppgift garanteras genom att företag som använder Android Things inte får modifiera vissa delar av operativsystemet. Det ska göra det möjligt att kunna uppdatera enheter som kör Android Things när som helst.

Läs också: Google vill lära dig programmera med ny gratis-app

Fokus på uppdateringar har att göra med att säkerheten för IoT-enheter ifrågasätts allt mer. I takt med att nya lösningar med ett stort antal enheter sjösätts så dyker nya, potentiella säkerhetshål upp i snabb takt. När sådana upptäcks blir det livsviktigt att kunna täppa igen dem snabbt, därav kravet på smidiga uppdateringar.

I övrigt är fördelen med att välja Googles alternativ att det är ett enhetligt operativsystem för enheter som smarta bildskärmar, signeringsenheter och liknande. Att det finns gott om Androidutvecklare är en fördel till.

Även om IoT-utveckling skiljer sig från mobilutveckling så underlättar det om en utvecklare är bekant med grundläggande funktionalitet i ett operativsystem. Dessutom finns det verktyg för mobilutveckling som kan anpassas till IoT-utveckling.

Läs också: 10 år i år – så har Android utvecklats genom åren

Den största tveksamheten kring Android Things är om ett operativsystem som skapats för mobiltelefoner är optimalt för mer resurssnåla IoT-enheter.

I övrigt förväntas många nyheter riktade mot konsumenter på IO-konferensen.