I västvärlden är det värstingmobiler och stor bandbredd som gäller, vilket betyder att utvecklare av tjänster kanske inte anstränger sig fullt ut att bygga resurssnål mjukvara. Men om man vill etablera en tjänst i hela världen ser det annorlunda ut.

På många marknader, som i vissa utvecklingsländer, kan det vara lite si och så med bandbredden, skriver SD Times. På Linkedin har man accepterat konsekvenserna av det. Slutsatsen är att varje liten bit som skickas är viktig.

Läs också: Google släpper ramverk som ska ge säkrare applikationshantering i molnet

I ett projekt som heter CSS Blocks har Linkedin fokuserat på att analysera och skriva om css-mallar för bättre prestanda. Enligt rapporter från Linkedin har det gett goda resultat. Projektet är öppet och finns på Github.

Under projektet analyserade man de snabbaste sajterna i Indien och kom fram till att ett rimligt mål för den extra belastning (overhead) som css innebär för den första sidvisningen är tio kB. Siffran för Linkedin i standardutförande är 154 kB. Segt, med andra ord.

Med hjälp av CSS Blocks fick Linkedin ner resurskravet till 38 kB och med ytterligare komprimering till nio kB. Tack vare att CSS Blocks gör det möjligt att dela upp koden som skickas reducerade man den kod som skickas innan den första delen av sidan ritas med 94 procent.

Det goda resultat kommer sig bland annat av att CSS Blocks analyserar när olika delar av css-koden behövs. Det gör i princip att minsta möjliga mängd kod kan skickas.

Läs ocksåKinesisk hackargrupp anklagas för 10 år av cyberspionage mot Europa och USA

Nu återstår det arbete för att göra CSS Blocks till ett smidigt verktyg i stora projekt. För att lyckas med det hoppas Linkedin på bidrag från externa utvecklare.

Css (Cascading Style Sheets) kan beskrivas som ett språk för att skapa stilmallar för html. Tanken är att göra användningen av html mer strukturerad och enklare. Att trimma css är bara ett av många initiativ just nu för att förbättra prestanda på webben.