Säkerhetsexperterna vid Kaspersky Lab har upptäckt en ny version av Android-spionen Zoopark som verkligen tagit spionerandet till en ny nivå.

Enligt forskarna kan programmet nämligen spionera på allt som händer på den infekterade Android-telefonen samt stjäla data från krypterade appar som Telegram och Whatsapp. Det skriver Engadget.

Läs också: Kinesisk hackargrupp anklagas för 10 år av cyberspionage mot Europa och USA

Då programmet enbart hittats på ett hundratal telefoner i mellanöstern misstänker Kaspersky att det rör sig om ett riktat cyberangrepp mot ett fåtal individer, troligtvis från en statlig aktör.

"Allt fler människor använder sina mobila enheter som primär kommunikations enhet – ibland som den enda. Detta har garanterat nått statsunderstödda aktörer som bygger verktyg så att de effektivt kan spåra mobila användare", säger Alexey Firsh, säkerhetsexpert vid Kasperksy Labs, i ett uttalande.

Läs också: Nytt spionprogram upptäckt – ett ”mästerverk” enligt experterna

Zoopark upptäcktes redan 2015 men då var programmet betydligt mindre sofistikerat och kunde bara stjäla användaruppgifter och kontaktboksuppgifter från de infekterade telefonerna.