Dataanalys, eller ”analytics”, blir en allt mer självklar aktivitet på många företag. Förmågan att kunna få insikter genom att se samband i stora datamängder är dagens silverkula.

Men vilka verktyg ska man använda? Är kostnaden för ett verktyg viktig för beslutet?

Även om inte kostnaden för ett verktyg är så viktig, så kan det ändå vara idé att börja med ett gratisverktyg. Om man inte har så mycket erfarenhet av dataanalys ger ett gratisverktyg en chans att prova sig fram och experimentera. Sedan blir det lättare att göra det ”riktiga” verktygsvalet.

Här tipsar CIO.com om sex gratisverktyg för dataanalys.

1. Datamelt

Datamelt, kallas även Dmelt, är en plattform för statistisk analys av stora datamängder och för visualisering. Det används ofta för att analysera observationer av naturfenomen och för modellering och analyser av finansiella marknader.

Det går att skräddarsy lösningar med programmeringsspråk som Python, Beanshell, Groovy, Ruby och Java. Det går att använda ett stort antal Javabibliotek och Pythonmoduler. Gratisversionen innehåller många grundläggande funktioner och det finns även en mer avancerad betalversion.

Datamelt finns på Windows, Linux, Mac OS och Android.

2. Knime Analytics Platform

Syftet med Knime är att manipulera, analysera och modellera data visuellt. Verktyget innehåller fler än 1 000 färdiga moduler och hundratals färdiga exempel på tillämpningar. Det finns funktionalitet för att upptäcka dolda insikter i data, samt möjligheter att använda maskininlärning för att göra förutsägelser.

Läs också: Big data ska hjälpa H&M skräddarsy sortimentet i varje affär

Olika typer av datakällor, allt från textfiler till Hadoop, med databaser där emellan, kan sammanfogas i arbetsflöden. Knime är öppen källkod och finns på Windows, Mac OS och Linux.

3. Openrefine

Openrefine, som tidigare hette Google Refine, är ett verktyg för att bringa ordning i röriga datamängder. Det handlar alltså om att tvätta, transformera och formatera data, så att det blir lättare att undersöka och analysera dem.

Det finns också funktionalitet för att hämta data från olika webbtjänster och sammanföra dem. Openrefine kanske inte är så lämpat för riktigt stora datamängder, men det är inte alltid man jobbar med sådana. Det som är tidsödande är ofta att bringa ordning i data, oberoende av hur stor datamängd det handlar om.

Openrefine finns på Windows, Mac OS och Linux.

4. Orange

Orange är ett öppet verktyg för dataanalys och visualisering som har skapats på universitetet i Ljubljana i Slovenien. Det går att undersöka data med visuella verktyg eller genom att skriva Pythonkod. Exempel på analystyper är statistiska fördelningar, plottningar, beslutsträd, hierarkiska kluster, med flera.

Det finns även lösningar för maskininlärning, analys av naturligt språk och regelhantering. Orange finns på Windows, Mac OS och Linux.

5. Tableau Public

Gratisversionen av populära Tableau är ett visualiseringsverktyg med vilket man kan publicera interaktiva resultat på webben. Begränsningen är att det bara kan hantera en GB data och en miljon rader.

Det går att hantera data från en stor mängd datakällor, till exempel Google Sheets, Microsoft Excel, csv-filer och Json-filer. Det går att skapa interaktiva diagram av olika typer. Eftersom det är enkelt att använda har det blivit populärt.

Läs också: Nytt system för självkörande bilar – använder laser istället för 3d-kartor

En anledning att testa Tableau Public är förstås att den kommersiella versionen av verktyget är marknadsledande. Gratisversionen finns på Windows och Mac OS.

6. Trifacta Wrangler

Trifacta Wrangler är ytterligare ett gratisverktyg för att förbereda röriga datamängder för analys. Det går att hantera och sammanföra data från olika datakällor. Struktureringen av data sker med hjälp av maskininlärning som resulterar i förslag på åtgärder.

Det går att hantera data i Excel-, Json- och csv-filer. Verktyget informerar om andelen rader med tveksamma värden av olika slag. Det kategoriserar även data efter datatyper. Gratisversionen, som är begränsad till 100 MB data, finns på Windows och Mac OS.