I går drog Microsofts stora konferens Build i gång i Seattle. Bland nyheterna som presenterades märks ett intressant samarbete: under en demonstration visade man hur Microsoft och Amazons digitala assistenter kan arbeta tillsammans, skriver PC World.

Läs också: Microsoft och Google växer på molnmarknaden – men AWS håller undan

Microsofts Cortana och Amazons Alexa ses vanligtvis som konkurrenter. Men i går fick man se Alexa anropa Cortana, för att få ta del av den senares schema för dagen. Tom Taylor, som är ansvarig för Alexa på Amazon frågade sitt skötebarn vad det tycker om Cortana. Alexa svarade, översatt till svenska, ”jag gillar Cortana”.

Gulligt, eller hur?

Frågan är vad det här samarbetet kommer att betyda. Som det ser ut nu finns det å ena sidan betydligt fler generella tillägg, så kallade ”skills”, till Alexa, än till Cortana. Och Alexa har bättre integration med hemelektronik. Å andra sidan har Cortana, föga förvånande, bättre integration med Microsoft Office och Skype.

Man kan tycka att de båda enheterna kompletterar varandra. Men, ärligt talat, är hantering av hemelektronik och integration med Office i en lösning ett försäljningsargument? Låter det inte mer som om den ena enheten passar på jobbet och den andra i hemmet?

Läs också: Alibaba, Google, Microsoft och Facebook – nu satsar alla på egna AI-chipp

Det goda som kan komma ut av det här samarbetet på sikt är troligtvis standarder för digitala assistenter. Det skulle kunna innebära att kunder kan byta leverantör och ändå fortsätta att använda de lösningar som finns, som integration med hemelektronik. Det gäller i så fall inte bara Alexa och Cortana, utan även digitala assistenter från till exempel Google och Apple.

Här kan man få nyheter om integrationen mellan Cortana och Alexa.