Nu när Microsofts stora konferens Build är avslutad börjar en rad frågor att formuleras bland Microsofts kunder. Den främsta är: vad händer med Windows?

PC World citerar från Microsofts vd Satya Nadellas huvudtal på Build för att understryka förvirringen: ”Vi behöver ett operativsystem, vi behöver en plattform som abstraherar hårdvaran på den nivån, som skapar en appmodell på den nivån. Enskilda enheter kommer att fortsätta vara viktiga, men det är metaorkestrering vi behöver. Vi måste lyfta upp vårt koncept av vad ett operativsystem är och det är det som Microsoft 365 gör.”

Läs också: Microsoft: Nu använder 200 miljoner företagsanvändare Windows 10

Vad tusan betyder det här?

Den enda riktigt konkreta man uttolka från Nadellas ord är väl att Microsoft 365 (en prenumerationstjänst med Windows, Office 365 och administrationsverktyg för mobila enheter) får mer kärlek från Microsoft än Windows som en egen produkt. Att Nadella inledde sitt tal med att prata om etik, AI och Azure, men inte nämnde Windows, förstärker bilden av Windows på dekis.

Windows kommer så klart inte att försvinna, men just nu är informationen från Microsoft om vad som ska hända med operativsystemet väldigt otydlig.

Läs också: Microsoft vill boosta app-utvecklingen – lockar med mer pengar

När förvirringen på Build var som störst ryckte i alla fall Microsofts kommunikationschef Frank Shaw ut och sade följande:

– Vi fortsätter att investera i Windowsupplevelser tillsammans med våra partner, säger Frank Shaw.

Slutsatsen är att det är begripligt att Microsoft vill lyfta fram moderna lösningar som AI. Men företaget gör sig en otjänst genom att vara otydligt om den produkt (Windows) som det trots allt är mest förknippat med.